Moj sused pstros

Moj sused pstros

Pre Slovakov doma z laskou zo Zapadnej Australie


Niektori ludia zbieraju anekdoty, ini si prinasaju musle z dalekych ciest, ja si ukladam utrzky rozhovor, vyraz tvare,
dotyk ruky, odraz slnka na hladine, dozvuk krokov na kamennej dlazbe...milion nesuvislych vnemov v mojej pamati.
Ked polozim pero na papier tak sa naraz vynoria a ten kalejdoskop vnemov sa vyformuje do mojej dalsej basne a ci poviedky. Mnohi moji Slovenski citatelia mi napisali,ze im uz nestacia ich znalosti Anglictiny sledovat moje pisacky na Australskych blogoch, tak skusim znovu trosku moju matercinu...

Thursday, May 27, 2010

KLOKANI; KLOKANKY A KLOKANCATA

CAST DRUHA


Zuzka /ala Suzi/ a Majka v prvom domceku
pri oceane este bez klokanky…

    Zuzka zakyvala svagrovcom, ktori posledny krat zatrubili a ich Holden zmizol za zakrutou. Potom si vzdychla a poobzerala sa po ludoprazdnej ulici. Zrazu sa na verande v susedstve objavila postarsia zenska postava a zakyvala na nu.
Zuzka sa opatrne priblizila k bielemu nizkemu plotu, ktory ich oddeloval a zaclonila si oci proti ostremu obednajsiemu slnku:
“ Hello.”



 Susedka zacala rychlo gestikulovat v Anglictine, ale ked videla Zuzkin zmateny pohlad, len sa usmiala a prstom ukazala na seba:
“ Agnes.”

“ Zuza,” ona zopakovala pohyb.

“ Suzi?” Susedka pokyvala hlavou a poukazala na hlavu: “ Hat”.

Zuzka si poslusne dala na hlavu klobuk, ktory drzala v ruke a oblizla si suche pery: “ Thank you a pridte nas pozriet, suseda.”



Agnes sa zatvarila prekvapene. Zuzka predstierala, ze ma pred sebou tanier a je z neho. Agnes pokyvala znovu hlavou a stratila sa spat v dome.

Polovica vikendovych jednoposchodovych domcekov na ich ulici mala zaluzie stiahnute na vsetkych oknach. Dovolenkova sezona sa este nezacala. Vo vacsine tych obyvanych byvali dochodcovia, ktori sa sem pristahovali z mesta za kludom a oceanom. Zuzka s obdivom pozorovala udrziavane travniky a kriky plnne tropickych kvetin, ktore sa vynimali pred kazdou verandou.



    “ Su zelene aj v tejto horucave,” pokyvala hlavou a otocila sa spat k ich identickemu jednoposchodovemu domceku s verandou dookola a oknami stracajucimi sa v rozkvitnutom citronovniku. 




Majka a jej brat sa splechotali v malom plastikovom bazene na travniku. Okolo bazena s velkym stekotom behalo male steniatko, ktore sa k nim zatulalo bohvie odkial. Ich rodina sa rozrastla o noveho clena, ale nebola to este klokanka Klara, ako ocakavate. Zuzkin muz si utrel pot z cela a s hrdostou sa pozrel na malu palmu, ktoru zasadil naprostred travnika:

    “ Nech to tu vyzera exoticky,” pokyval ramenami, ked videl Zuzkin spytavy pohlad a potom ukazal na hrbu novych dlazdic pod oknom: “ Urobim svagrikovi taku verandu, ze vsetci spadnu od zavisti, neolutuje, ze nam pozical jeho chalupu.”



Zuzka prevratila oci a ironicky poznamenala: “ Cela ulica je zvedava co robis, co si myslis, ze si doma?”

    “ Potvora,” Zuzkin muz si odplul do travy a lopatou pretal napoly malu jastericku, ktora sa objavila pred nim a zacala vyplazovat jej modry jazyk: “ Este aj Ty sa mi budes vysmievat,” potom sa otocil spat k Zuzke: “ Radsej dones pivo, lebo tu najmodusu vyschnem.”



    “ To sa Tebe nemoze stat,” Zuzka sa zasmiala a rychlo sa pobrala do tiena verandy odkial zakricala na deti: “ Podte dnu, lebo dostanete upal.”

Ked videla, ze ju nikto nepocuva, len si rezignovane vzdychla a otvorila dvere na ich novom obydli. Kamenne dlazdice v obyvacke, do ktorej vstupila ju prijemne chladili pod nohami. Poloprazdna izba s gaucom a televizorom v jednom rohu a jedalenskym kutom v druhom sa stracala v tme. Cez polostiahnute zaluzie skontrolovala jej santiace deti na travniku, ktore sa teraz nahanali okolo bazenika a oblievali vodou. Stratili siltovky a ich biele telicka sa ligotali v ziariacom slnku. Suseda by mi dala, pomyslela si Zuzka, ale nam je slnko vzacne a snad to nie je take nebezpecne.



Zuzkin muz sa objavil vo dverach, somrajuc si vybral plechovicu piva z chladnicky z malej kuchynky za rohom a potom sa rozvalil pred televizorom.

     “ Tu ani nevedia ako hrat poriadny futbal, chumaji, ved ta lopta nie je ani gulata,” zacal sa rozculovat, ked prepol na sportovy kanal.

Majka s bratom pribehli dnuka. Mokri a ufnukani nasledovali Zuzku cez uzku chodbu do zadnej casti domu, kde bola kupelka a tri spalne s drevenymi parketami a vysokym plafonom. Zuzka oplachla deti vo velkej mosadznej vani a potom jemne natrela ich cervenne chrbty. Len co sa ich rozhorucenne hlavky dotkli cerstvo navlecennych vankusov tak zaspali. Zuzka ich pobozkala a smutne sa poobzerala po ich prazdnej spalni, kde obrovska vstavanna skrina zaberala celu jednu stenu.

     “ Kedy uz konecne pridu tie kontajnery s nasimi vecami, nemam v com poriadne varit a deti sa nemaju s cim hrat a to nehovorim o…” Zuzka si prisadla k muzovi na gauc.

Ten si upil z piva a pritisol si ju k sebe: “ Sest tyzdnov este najmenej, ak pride lod nacas do pristavu, nuz kazde dobrodruzstvo nieco stoji.”



Zuzka si utrela slzy, ktore sa jej zacali kotulat po licach.

Zuzkin muz pokrutil hlavou: “ Nerumazgaj, aj horsie mohlo byt, zoberieme deti k oceanu a nazbieraju si musle, velky hrniec na halusky mame, tak co nam treba, ozaj zohrej z tych bryndzovych co zostali z obeda.”

Zuzka zacala sramotit riadami v kuchyni, ked pocula jej muza rozpravat po Anglicky. Zrazu sa objavil pred nou skrabajuc sa za uchom: “ Susedovci prisli, zevraj chcu ‘tea’.



    “ Dam im z tych nasich halusiek,” Zuzka sa otocila k sporaku.

“ Uvar radsej za hrniec caju, to chcu,” zasomral Zuzkin muz a zo spajze vybral flasu domacej Slivovice: “ Dam ochutnat susedovi, snad nepohrdne, co myslis, piju len Anglicky Gin, ked su Anglicania?”

    “ Mam len sipkovy, co myslis, bude im dobry?” Zuzka sa naciahla na spicky, aby vybrala hrnciky pre navstevy nad sporakom. Cukornicka, ktora bola na kraji sa vysypala do hrnca so zohrievajucimi sa haluskami.

    “ Kriste pane,” vyhrklo z nej, ale ako pocula spoza rohu, jej muz uz nalieval milemu susedovi za poharik za dva. Uz aj on si stihol naliat podla vsetkeho, lebo jazyk sa mu zacal rozvazovat aj v tej nepodarenej Anglictine.



Navsteva sa skoncila neslavne, ako Zuzka s muzom skonstatovali po rychlom uniku susedovcov z ich pohostinnej obyvacky. Caju sa nedotkli, zevraj chceli do sipiek mlieko, no kto to kedy slychal.
Z bryndzakov vyberali len slaninu a pytali sa, ci im to zostalo z ranajok.

    “ A zevraj su sladke?” Rozculoval sa Zuzkin muz, ktori z nich nastastie neochutnal: “ Ale najviac ma rozculilo, ze nevedia ocenit to nase domace, tak sa rozkaslali, ludkovia, skoro vypustili dusu…”

Zuzka ho chytila sustrastne za ruku, hanbiac sa v duchu za jej pocukrovanne halusky: “ Maju uz cez osemdesiat, chudaci, ja budem rada, ked budem v ich veku tak vyzerat.”



   “ Co my budes rozpravat, moj dedo pil palenne aj na smrtelnej posteli…” nedal sa utisit jej muz, ale Zuzka mu strcila pod nos lego a vymalovavanky, co zostali na gauci po susedoch: “ To tu zabudli?”

Zuzkin muz mavol rukou: “ To tu nechali pre nase deti, ostalo to u nich po vnucatach, ktore uz vyrastli.”

    “ No vidis, a zevraj nepodareni Anglicania, dobri susedovci su to, dobri, ” potesila sa Zuzka a potom dodala previnilo: “ Musim im este raz odniest z tych halusiek, tentoraz..”

Jej muz pokyval hlavou: “ To ani neskusaj, oni jedia slaninu iba na ranajky s vajcami a bryndza s haluskami im pripada ako kasa, sladka kasa…chudaci nevedia, co je dobre…”

    “ No prave, ze vedia,” zahryzla si Zuzka do pery previnilo.



   
 Na druhe rano sa vybrali po prvy raz k oceanu. Po prvy raz videli velku vodu a bola to len ‘velka, prevelka voda a poriadne slana k tomu.’

    “ No tak podme deti, okupat sa treba,” skeril sa Zuzkin muz ktory si vysukal nohavice po clenky a opatrne skusal vodu.

Deti sa so splachotom vybrali do vln, ked Majka zacala vykrikovat: “ Zraloky, zraloky!” ukazujuc na male bodky stratajuce sa medzi vlnami par metrov od brehu.



Zuzka so skrekotom vybehla z vody, kde si umyvala clenky, ale Zuzkin muz mavol rukou: “ To su plavci, co nevidite gumenne plavecke ciapky?”

A veru mal pravdu. O chvilu skupina dochodcov v plaveckych uboroch doplavala k brehu.

Zuzka hanblivo zakyvala ich susedovcom: “ Hello, susedovci a thank you za…za hracky.”

Agnes pristupila k Zuzke. Jej vraskave telo v mokrych plavkach sa roztriaslo od zimy, tak sa rychlo zabalila do plazoveho uteraka a ukazala na  obzor za Zuzkine deti spliechajuce sa vo vlnach:
 “ Dolphins.”

A naozaj, ked Zuzka prizmurila oci, tak zbadala skupinu ciernych chrbtov s plutvami navrchu.

     “ Majka, pozrite za seba, delfiny.”



Ale Majka zacala zrazu jacat a rychlo utekat z vody von. Ked prisla k nim, na ramene mala velky cerveny stipanec. Suseda ju rychlo zobrala za ruku k jej taske a odtial vybrala flasku s priesvitnou tekutinou, s ktorou jej zacala umyvat stipanec.

Majkin brat prisiel k Zuzke a tahal ju za ruku spat do vody. Velke priesvitne meduzy plavali vsade okolo nich. Niektore uviazli na brehu a ich farba sa zmenila na ostru cervenu.



Zuzka sa prestrasene zahladela na jej muza, ktory sa k nim pridal.

    " Tieto nie su smrtelne nebezpecne, neboj, inak sused mi povedal, ze oni doplavali az k tomu malemu ostrovu, tam zevraj ziju tulene, ked taki starki to dokazali..."

Zuzka zobrala jej syna na ruky a utekala von z vody: " Stari, nestari,  mna do tej vody viac nedostanes."





   “ Tak teda, ten ocean mi nic nehovori,” skonstatoval Zuzkin muz,  ked vecer si zasadli k haluskam s masom.”

    “ Ani mne,” dodala Majka fnukajuc, hladkajuc si stipanec od meduzy.



Zuzkin muz na nu zmurkol a pokracoval: “ Najdeme si peknu farmu v bushi a budeme chovat ovce, budeme ich dojit a naucime Australcanov bryndzu jest aj tych nasich nepodarenych susedovcov, co piju len gin…”

Zuzke sa zastavila lyzica pred ustami: “ Na to som prisla do Australie aby som dojila ovce?”

Zuzkin muz sa postavil a buchol pastou do stola: “ A preco nie, rozpravali sme so svagrom, ze kupime farmu napoly…”



    “ A zaco, za tych par nasetrenych dolarov?” Zuzka pokrutila hlavou.

Zuzkin muz si nabral dalsi tanier halusiek: “ Svagor ma zamestna na stavbe, kde aj on robi, potom si zoberieme pozicku a …”

    “ A nepocul si svagrinu, ze musis mat oviec aspon tisic, inak sa z nich neuzivis?”

    “ Nuz kto na to ma si kupi tisic a kto nie, staci mu aj dvadsat, nasinec nie je narocny.”



     “ Ved si videl salas len na obrazku a to nehovorim o robeni bryndze?”  Zuzka krutila hlavou, ked spratavala prazdne pohare zo stola.

Majka sa roztancovala naprostiedku izby: “ Budeme mat farmu, budeme mat farmu,” zrazu sa zastavila: “ Oci, su na farme opice alebo meduzy?”
    “ Neboj zlato, farma je v bushi a tam ziju len klokany,” zmurkol na nu a roztancovali sa spolu naprostriedku obyvacky:
“ Budeme mat farmu, kde ziju klokany a ovce a …”



    “ A dvaja blazni,” dodala Zuzka, ktora zobrala do narucia najmladsieho clena rodiny, ktory napriek tomu hurhaju zaspal na stole nad jeho tanierom halusiek. Privela zazitkov na maleho cloviecika.



A tak to aj bolo moji mili, Zuzka sa ucila aj ovce chovat aj na farme zit…ja viem, pytate sa, kde je ta klokanka Klara, nuz musite byt trosku trpezlivi, to najlepsie nakoniec, takze do tretice vsetko dobre…cakajte na poviedku cislo tri….






















   










 

No comments:

Post a Comment