Moj sused pstros

Moj sused pstros

Pre Slovakov doma z laskou zo Zapadnej Australie


Niektori ludia zbieraju anekdoty, ini si prinasaju musle z dalekych ciest, ja si ukladam utrzky rozhovor, vyraz tvare,
dotyk ruky, odraz slnka na hladine, dozvuk krokov na kamennej dlazbe...milion nesuvislych vnemov v mojej pamati.
Ked polozim pero na papier tak sa naraz vynoria a ten kalejdoskop vnemov sa vyformuje do mojej dalsej basne a ci poviedky. Mnohi moji Slovenski citatelia mi napisali,ze im uz nestacia ich znalosti Anglictiny sledovat moje pisacky na Australskych blogoch, tak skusim znovu trosku moju matercinu...

Monday, August 27, 2012

Slnko, slany ocean a horuca plaz...alkohol a drogy vzdy patrili k tomu:)



Russell lezal vystrety na horucom piesku, teply ocean mu oblieval chodidla a fajcil 'cannabis' alebo travu. Plaz bola prazdna, samozrejme okrem neho a jeho krasky. Jeho dievca bolo najkrajsie v jeho triede. Citil ako sa kral. Teraz mali byt v skole, ale on naplanoval nieco omnoho lepsie. Poriadne si potiahol z travy a nabral odvahu. Ten bozk stal zato, citil vsetko co ona citila, ich tela boli ako dva mraky nabite obrovskou davkou energie. Cas zastal a on sa nestaral o nic ine, okrem travy, poriadne si z nej potiahol posledny krat a naraz na horizonte sa objavilo velke cervene srdce...



Mal patnast rokov a vacsinna jeho kamaratov v triede fajcila 'cannabis', bolo to nieco co kazdy musi skusit. Okrem travy, ked konecne dosiahol vysnivany vek, 17, najradsej mal piatkove and sobotnajsie vecery, ktore travil s jeho kamaratmi v nocnych kluboch. Stacilo par miesanych koktailov a hned vsetko bolo mozne a ked mu kamarat ponukol 'ecstasy', naraz citil, ze jeho telo sa zmenilo na tecuci vodopad. Tecuca voda bola v nom aj okolo neho, vsetko sa rutilo obrovskou rychlostou do priepasti...

Cely tyzden sa tesil na dalsi vzrusujuci vikend s kamaratmi a ked mal 18 rozhodol sa pozvat celu armadu znamych, 150 ludi sa dostavilo do vily jeho rodicov s vyhladom na ocean. 'Wild party' trvala cely den a noc a ked priestranny dvojposchodovy dom s terasou nestacil, vrieskajuci a tancujuci dospievajuci naplnili pokojnu ulicu. Rozospati obyvatelia zavolali policiu, ktora si nevedela s rozjarenym davom poradit, nakoniec ich vytlacili k oceanu.

Znovu Russell lezal vystrety na vlhkom piesku, studene tmave vlny mu oblievali chodidla a kamarat mu ponukol 'amphetamine'. Russell prikyvol a rozhliadol sa po nocnej oblohe rozziarennej tisickami hviezd. Citil ako mu to biele zlato naplna zily a ked bola inekcia prazdna, kamarat sa posunul k jeho kraske, ktora spala hned vedla neho. Russell ju pohladil po vlasoch a zrazu mal pocit, ze sniva. Vsetko bolo zrazu prekrasne a take ako ma byt. Nic mu nechybalo, nic na nom nechybalo, nic v nom nechybalo, citil sa cely. Kruh sa uzavrel. Kym zavrel oci, pozrel znovu na oblohu a tisice hviezd sa zmenilo na tisice cervenych srdc....



Ked slnko vyhuplo na oblohu skoro rano, jeho rodicia ho nasli medzi prazdnymi injekciami a nehybnymi telami. Na druhy den ho nalozili na lietadlo a poslali do Sydney, kde zila jeho starsia sestra. Dufali, ze zmena prostredia ho privedie k rozumu.

Po roku sa vratil domov, vyucil sa za automechanika a rodicia si vydychli. Russell vsak drogam nedal pokoj, za chrbtom jeho rodicov, po praci sa vzdy zastavil u jeho kamarata, ktory obchodoval s drogami. Zanedlho mu ani jeho vyplata nestacila, minal $1500 tyzdenne, ale potreboval omnoho viac. Zacal si poziciavat peniaze od jeho prvej skolskej lasky a ked to znovu zacalo byt 'doma horuce', prestahoval sa k nej do prenajmu.

Jeden vecer ho prestrasila spravou, ze je tehotna a zacala planovat ako sa budu spolu starat o ich dieta. To ho vystrasilo do takej miery, ze utekal ku kamaratovi, ktory ho napumpoval drogami. Stratil pojem o case, cely tyzden unho lezal vystrety na matraci. Ked sa konecne dosuchtal do prace, sef mu len strcil
do ruky pamflet o rehabilitacii.



Nevediac kam ist sa zastavil u dalsieho kamarata, ktory pracoval na benzinovej pumpe. Ten mu ponukol zadnu izbu v jeho domceku nedaleko, ak vezme zanho nocne sluzby. Russell suhlasil nevediac, ze nocna benzinka je stretavacie miesto drugistov - pouzivatelov ako aj dodavatelov. V jednu noc ked bol na dne a nemal peniaze na dalsiu davku, jeden z dodavatelov mu navrhol, aby sa pridal k jeho partii. Dodavatel vlastnil malu vyrobnu na drogy a Russel tam isiel jedno nedelne popoludnie, aby sa priucil. V ten osudny den prasklo potrubie v opustenom schatranom dome, kde bolo laboratorium a plyn vybuchol. Vsetci piati ucastnici utiekli z horiacej budovy s hroznymi popaleninami. Russell otvoril dvere na jeho aute drziac si popalenne rameno, ked ho zastavil dalsi zachraneny s otvorenou ranou na nohe. Russell ho strcil na zadne sedadlo a usiel zo sceny prave ked policajne vysielacky zacali ujukat v blizkosti.



Jeho auto sa vsak nedostalo daleko. Nemal benzin. Zmateny a v bolesti vyskocil von a zastavoval auta na rusnej autostrade. Jeden sofer zastavil a zobral ho do najblizsej nemocnice.

Ked Russell otvoril oci na nemocnicnej izbe z blizkeho televizora sa ozval hlas jeho otca a naraz si uvedomil, ze jeho otec, ktory bol obycajny policajt, ked este bol doma sa stal sefom statnej policajnej sluzby Zapadnej Australia. Russell zavrel oci a pocuval ako jeho otec oznamuje divakom, ze jeho syn je spolupachatelom v nezakonnej vyrobe drog. Otcov hlas znel inac ako ho poznal, plnny strachu, sebaobvinovania a bezmocnosti.

   "Vies, ze Ta mam rad, napriek vsetkemu?" Jeho otec sa naraz objavil pri jeho posteli a Russell si uvedomil, ze mu to povedal prvy krat v poslednych 10 rokov.

Russell prikyvol a nevladal povedat nic. Naraz mu hrdlo navrelo na velku hrcu.

   "Cokolvek sa stane, Ty sa dostanes na druhu stranu." Stisol jeho zdravu ruku a zavolal vysetrovatelov.

Sudca ho odsudil na dva roky nepodmienecne. Jeho otec mu pomohol iba v jednom. Jeho zalarnikom sa stal byvaly policajt, ktory daval velky pozor aby sa nedostal ku drogam, ktore sa vo velkom pasuju dnu.



Russell si zvykol na denny rezim, ktory mu dal stabilitu a rezim, ktory potreboval: o 6 budicek, praca vo vazenskej tovarni, o 11 obed a potom hodina v cele, aby sa zalarnici mohli najest. Potom znovu praca az do 4. A potom uz len volny cas hranim kart, lebo gym bol iba pre menej nebezpecnych vaznov.

Ked ho vypustili, jeho saty boli mu naraz male, nabral 20 kil a naraz nevedel co robit so sebou. Sedel pred vazenskou branou o 4 skoro rano (pustili ho tak skoro aby oklamali novinarov, ktori ocakavali jeho prepustenie az o 4 poobede) a nevedel co s novo ziskannou slobodou.

Zrazu sa otcov 'terenak' s dvomi surfovymi doskami na streche objavil v zakrute a skripavo zastal pred nim. Russell nasadol a zozadu ho objali styri ramena, dlhe nezne ruky jeho krasky a male rucky jeho trojrocneho syna.

Zastali na plazi, ktoru si velmi dobre pamatal. Cervene srdcia vsak nezdobili horizont, iba  nedozierna modra obloha sa tiahla vsetkymi smermi. Russell si naraz musel zakryt oci pred tou ziarou, ved dva roky svojho zivota stravil za vysokymi murmi, kde slnko nikdy nepreniklo.



    "Dobre Ta vidiet, mate," zacul naraz hlas za sebou. Ked sa otocil, rospoznal jedneho z jeho kamaratov, ktory mu dodaval drogy. Russell mu ukazal dlan, akoze je cisty a rychlo sa otocil.

    "Je to jeden z tvojich dodavatelov?" Jeho otec ho sledoval profesionalnym pohladom ako rychlo mizne v dunach.

    "Nie, a aj keby bol, nikdy nikoho nezradim, drogy tu boli a budu, tak ako toto slnko, ocean a sex,"
zasmial sa naraz a objal krasku, ktora drzala jeho syna v naruci.

    "A co tvoj syn?" Kraska naraz zaprotestovala, "Chces aby skoncil ako Ty?"

    "To bude na nom," Russell ho pohladkal nezne po rysavych kucerach, "Otec moze pozatvarat cely tucet dodavatelov, pridu druhi, alebo mladi odidu dovolenkovat na Bali, ako aj robia, kde su drogy lacnejsie ako chleba."

     "Ja viem ich mena, chodili s nami do skoly," kraska naraz vyhrkla, ale Russell jej nezne polozil prst na pery,"Ti vies mena nasich kamaratov, my tu chceme zostat zit, no nie?"

Sef policie sa rozhodol byt otcom v tejto chvili, vedel, ze nemoze byt obidvoje a jeho vyber boj jasny.
Chytil dosku pod rameno a pobral sa k smerom k vlnam. Russell sa zaskeril a nasledoval jeho priklad.

Dve muzske tela sa pretekali vo vlnach. Otec a syn. Ked si privrel oci, videl si ich takto vznasat na vlnach pred desiatimi rokmi. Cas sa zopakoval. Russell sa zasmial a vytrcil dlane k slnku. Uz nepotreboval drogy, uz sa citil cely bez nich. Dve cervenne srdcia ho cakali na plazi.....


Maly pravdivy pribeh z nasich koncin, ktory Vam pripomenie stare zname prislovie, ze naozajstny raj na zemi neexistuje. Ludia su ludmi a tuzia vzdy po niecom viac co maju a len, ked to mozu stratit si uvedomia pravu cenu ich raja. Mozno musime trpiet aby sme si uvedomili pravu cenu stastia.
Nas policajny sef je obdivovanny ZapadoAustralakmi za jeho uprimnost a ludskost. Pripomenul nam vsetkym, ze vsetci sme len rodicia a niekedy nemozeme viac len lubit a dufat.....a ked pride cas odpustit, tak treba odpustit a spojit pretrhnutu nit na tom istom mieste, kde sa trhlina objavila po prvy krat....

No comments:

Post a Comment